MARCUS KLOSSEK - BLINK 6

Artiest info
Website - bandcamp
 
Label : Double Moon Rec.
Distr. New Arts Int.

De titel duidt er al op “Blink 6” verwijst naar de zes groepsleden, leider en el. gitarist Marcus Klossek, Carsten Hein op el. bas, Derek Scherzer op drums en de blazers Nicolaus Neuser op trompet, Ignaz Dinné op tenorsax en Anke Lucks op trombone. In de afgelopen tien jaar bracht Klossek met zijn Electric Trio vijf albums uit, voor dit album heeft hij de groep uitgebreid met drie blazers, dit is zijn tiende album als leider en het derde voor Double Moon, Challenge Int.

Ik ken het werk van het Electric Trio niet, maar de muziek van dit sextet klinkt prima zonder enige vorm van een clichématige aanpak. De combinatie van el. gitaar, el. bas met de blazers werkt uitstekend, temeer omdat Klossek zijn gitaar vooral gebruikt om accenten aan te brengen en nergens het gaspedaal intrapt. Daarbij bewijzen de drie blazers dat ze veel in hun mars hebben en er uitstekend in slagen interessante solo’s te brengen. Het leidt allemaal tot muziek met een geheel eigen en aangenaam geluid.

Door de talloze solo momenten die Klossek aanbrengt op zijn el. gitaar zorgt hij zeker voor de aparte klank van deze groep. De kwaliteit van de hedendaagse jazzmuzikanten doet me elke keer weer versteld staan, ook hier zijn alle instrumentalisten weer van een topniveau of het nu gaat over Jynaz Dinné op tenorsax, Anke Lucks op trombone of Nicolaus Neuser op trompet, het klinkt allemaal superieur en dan zijn de composities van gitarist/componist Klossek ook nog eens meer dan de moeite waard. Een album dat zijn waarde in meervoud beloont bij elke beluistering, er duiken steeds weer nieuwe spannende muziekfragmenten op die de luisteraar in eerste instantie zijn ontgaan, perfect .

Een minpunt is het gebrek aan informatie over de musici en het muzikale idee op de hoestekst, een klein nadeel van deze kartonnen doosjes ten opzichte van de plastic doosjes die ruimte vreten maar ook klimaatverontreinigers zijn.

Jan van Leersum.